24 Aug Et simpelt tip til at nå dine 5 vigtigste arbejdsopgaver hver dag

Har du prøvet at gå i supermarkedet kun for at købe tomater, men endt med at gå derfra med en propfyldt indkøbspose uden tomater?

Det har jeg. Og det er på mange måder det samme, der sker, når vi mister fokus i vores daglige arbejde... : Du møder frisk ind på kontoret med en klar ide om, hvad du gerne vil nå i løbet af arbejdsdagen. Men før du har slubret morgenkaffen i dig, lander der en ny opgave på dit bord, som får dig til at slippe dét, du ellers havde i hænderne.

Og imens du løser den nye opgave, slår din kreativitet ind. Du får en genial ide til, hvordan du med en lille smule ekstra arbejde kan løse opgaven endnu bedre, og det giver du dig derfor i kast med.

Opgaven trækker ud, for undervejs bliver du afbrudt af utallige telefonopkald, et møde du havde glemt, og kolleger der vil snakke.

Den nye opgave opsluger dig; det ene tager det andet, og derfor når du ikke det, du ellers havde i din pipeline.

Klokken er pludselig 17:00. Du har følelsen af, at du har knoklet hårdt og seriøst hele dagen, men nu står chefen alligevel bag dig med rynket pande og forstår ikke, hvorfor du ikke har nået det, som I havde aftalt.

 

Vælg den rette ledelsesstil

 

Jeg har været leder i snart 30 år, og lige præcis denne tendens hos mine medarbejdere har skabt store udfordringer. Det gælder særligt de mest energiske medarbejdere – high performers – som er enormt omstillingsparate, som altid har en finger på pulsen og som gerne vil skabe resultater hver eneste dag.

Disse medarbejdere udretter meget på en arbejdsdag. Men de formår ikke altid at løse de opgaver, som har højeste prioritet. Og det er skidt i længden. For det er trods alt disse kerneopgaver, som medarbejderen bliver betalt for og målt på. Og deres manglende evne til at prioritere opgaverne ender ofte med løse ender og vigtige opgaver, som forsinkes eller går i glemmebogen.

Så hvad kan du som medarbejder gøre for at sikre, at du når dine vigtigste opgaver hver eneste dag?

Det får du et såre simpelt, men ret effektivt tip til nu. Tippet involverer de velkendte Post-it sedler, og jeg har i årevis bedt mine medarbejdere om at gøre brug af tippet for at skabe en mere effektiv arbejdsdag.

 

Tippet til en mere effektiv arbejdsdag

Tippet går i alt sin enkelthed ud på, at du hver morgen finder de 5 vigtigste ting, som du SKAL nå i dag.

Måske har du en gammel sag, som du mangler at følge op på. En kunde, du mangler at ringe til. Et nødvendigt møde, som ingen andre tager initiativ til. Eller en deadline om to uger på et større projekt, som du er nødt til at komme i gang med.

Skab overblik. Prioritér. Og udvælg de vigtigste opgaver.

Sørg for at koordinere med din chef ind imellem, hvis du er usikker på din prioritering.

Skriv de 5 vigtigste opgaver ned på en Post-it og hæng den på din computerskærm (eller et andet sted, hvor du ikke kan undgå at bemærke den mange gange i løbet af dagen).

That's it.

Og nu tænker du måske; "hvorfor lige en Post-it - er det ikke ret gammeldags? Der findes jo snesevis af digitale opgavestyrings-programmer, som hjælper dig med at få overblik, koordinere og prioritere."

Og det er også helt rigtigt. Styringsværktøjer som Trello og Asana er geniale til at optimere processer og styrke samarbejdet i et team eller på tværs af afdelinger. Problemet er bare, at du er tvunget til at åbne disse programmer og kigge på dem i løbet af dagen. Jeg er stadig aldrig stødt på en digital løsning, du kan hænge fysisk op på din skærm, og som konstant hjælper dig med at huske og prioritere dine kerneopgaver i hverdagen.

En Post-it gør det nemt, hurtigt, og så er den ikke til at misse.

 

Vælg den rette ledelsesstil

 

Det er som sagt helt simpelt. Men tro mig, du vil blive overrasket over, hvor meget det hjælper at kunne se opgaverne for sig og hele tiden blive mindet om dem.

Det hjælper dig med at holde fokus på det vigtigste, så du ikke lader omgivelserne styre dine handlinger.

Det har virket for mig. Og det virker for mine medarbejdere. Hænger du sedlen op med intentionen om at strege alle 5 opgaver af listen hver dag, så vil det også lykkes for dig. Chefen vil blive begejstret, og du vil få den succes, som din store indsats fortjener.

Prøv det af. Så er det nemlig slut med at købe ind og glemme tomaterne ;)

Tak fordi du læste med.